Wonen

Samen wonen: samen kopen, samen huren

Begin 2016 heeft Buurtdorp een informatieve avond over ‘wonen als je ouder bent’ georganiseerd. Daar kwamen bijna 100 mensen op af, dus de behoefte is groot in Ouderkerk. Helaas konden wij geen woningen voor ouderen bieden maar die avond ontstond wel het plan om te proberen in Ouderkerk een vorm van collectief wonen van de grond te krijgen. Er ontstonden twee groepen: een groep die zich richt op koopwoningen en een groep die zich richtte op huurwoningen.

Het was een drukte van belang op deze avond,
er is dus zeker behoefte aan woningen voor ouderen.

De huurgroep is inmiddels niet meer actief maar als er mensen zijn die zich hiervoor willen inzetten is het altijd mogelijk de groep nieuw leven in te blazen. Mail dan naar buurtdorpouderkerk@gmail.com

De groep die zich richt op koopappartementen is nog steeds in leven en heeft al diverse initiatieven ondernomen. Onder de radar zijn er nog steeds activiteiten. Zodra er meer duidelijk is, laten we dat natuurlijk weten.

Woonvisie

De groep wil gezamenlijk wonen maar woningen kunnen apart gekocht en verkocht worden. We wonen gezamenlijk volgens het concept ‘Privacy +’. Hierbij woont ieder geheel zelfstandig in een eigen woning met privacy achter de voordeur. De ‘+’ houdt in dat de bewoners omzien naar elkaar zonder de verplichting tot formele zorg of mantelzorg. Bovendien biedt het gezamenlijk wonen in een complex de mogelijkheid voor onderling sociaal contact en gezamenlijke activiteiten. Deze mogelijkheid wordt sterk bevorderd door de inrichting en bouw van het gezamenlijke wooncomplex zoals hieronder beschreven.

Wensen ten aanzien van de eigen woning

• Levensloopbestendig gebouwd
  • Appartementen variërend van 75m2 tot 120m2
  • Koopprijzen voor de middeninkomens: van 350.000 tot max. 500.000 euro
  • Voorkeursrecht en/of uitsluitend voor Ouderkerkers
  • 3 kamers
  • Balkon (zonlicht)
  • Energiebesparende voorzieningen zoals zonnepanelen; warmtepomp
  • Geen gasaansluiting meer
  • Huisdieren zijn welkom.

Wensen met betrekking tot gezamenlijk wonen, binnen het wooncomplex:

• Gemeenschappelijke ontmoetingsruimte met voorzieningen zoals een keuken en ‘huiskamer’.
  • Gezamenlijke berging/schuur, fietsenstalling, naast privé opbergruimte in de eigen woning.
  • Mogelijk gelegenheid voor gezamenlijke was- en droogvoorziening met extra’s.
  • Gemeenschappelijke tuin, indien mogelijk.
  • Mogelijkheid tot extra logeerkamer in het wooncomplex, indien mogelijk.
  • Door het gebruik van deelauto’s door de bewoners geringe behoefte aan parkeerruimte.

Belangstelling om mee te doen/denken?

Mail naar buurtdorpouderkerk@gmail.com.

We nemen contact met je op!